Gran Bretanya conserva la marca de seguretat de la UE en la recta final del Brexit

El govern anglès s’inclina davant la pressió de la indústria sobre els costos de canvi a la marca britànica.

El Regne Unit mantindrà indefinidament la marca de seguretat dels productes de la UE, en l’última reculada dels canvis post-Brexit proposats, després que el Govern s’hagi doblegat a la pressió de la indústria i els fabricants.

La marca CE (Conformité Européenne) és utilitzada pel bloc per certificar que una àmplia gamma d’articles –des de béns elèctrics i materials de construcció fins a focs artificials i joguines– compleixen els estàndards de seguretat.

S’esperava que la marca de seguretat fos substituïda per una nova marca UKCA (Regne Unit Conformity Assessed) per als béns venuts a Gran Bretanya a partir de finals de 2024, després de diverses extensions al termini per al canvi.

Les empreses havien demanat al Govern que ampliï l’ús de la marca CE, dient que obligar-los a complir les noves normes del Regne Unit, que inicialment duplicarien les normes de productes de la UE, afegiria costos significatius en un moment en el qual molts han estat intentant superar la interrupció causada per la pandèmia i la tossudament alta inflació.

La marca UKCA no hauria estat reconeguda a la UE, així que s’hauria exigit només per als productes que es venguessin a Gran Bretanya.

Tina McKenzie, la presidenta de política de la Federació de Petites empreses, va dir que el reconeixement continuat de productes amb marca CE “permetria temps a les petites empreses per ajustar-se al sistema de marcatge UKCA i centrar-se en el creixement del seu negoci tant a casa com a l’estranger”.

El Departament d’Empresa i Comerç va dir que havia pres la decisió, que cobreix 18 categories de béns, després de discussions amb la indústria, i la va descriure com una “pregunta clau de les empreses” que “alleujaria les càrregues i impulsaria el creixement per a l’economia del Regne Unit”.

Els ministres van dir que el moviment donaria seguretat a les empreses i evitaria un penya-segat al desembre de l’any següent, quan s’havia d’introduir la marca UKCA. Les empreses també podran triar entre utilitzar la marca UKCA o CE en vendre els seus productes a Gran Bretanya.

Per més informació (enllaç)

Secció Catalana de Metrologia