17020:2012 en català

A proposta de la Secció Catalana de Metrologia de la Societat Catalana de Tecnologia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, i amb l’assessorament dels seus especialistes, el Centre de Terminologia TERMCAT ha elaborat la versió catalana de la norma tècnica internacional UNE-EN ISO/IEC 17020:2012. Avaluació de la conformitat. Requisits per al funcionament dels diferents tipus d’organismes que realitzen inspeccions, en el marc de la col·laboració que manté amb l’Associació Espanyola de Normalització, UNE.

Aquesta norma proporciona un conjunt de requisits que haurien de complir els organismes que fan inspeccions de materials, productes, instal·lacions, processos, procediments de treball, serveis, etc., per a demostrar que disposen d’un sistema de gestió sòlid, que són tècnicament competents i que són capaços de generar resultats tècnicament vàlids i imparcials.

Els criteris que conté aquesta norma són similars als de la norma de la mateixa sèrie UNE-EN ISO/IEC 17025:2017 Requisits generals per a la competència dels laboratoris d’assaig i calibratge, que s’adreça específicament a laboratoris que realitzen assaigs o calibratges i que també està disponible en català.

D’altra banda, de manera general, els sistemes de gestió que estableixen les normes ISO 17020 i 17025 es basen en els estàndards de gestió de la qualitat de les normes de referència ISO 9000 i 9001, que també estan disponibles en català.

Per a l’adquisició de les normes, us podeu adreçar a l’Associació Espanyola de Normalització UNE o a l’Associació/Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya.